lauantai 24. tammikuuta 2015

Fantastinen leipä

Tämän aamuinen resepti löytyi Anna Bergenströmin kirjasta Joka kokin keittokirja. On muuten meillä niin käytetty opus että alkaa kirjan selkämys hajota käsiin. Jos omasta hyllystä löytyy tämä samainen kirja niin tämän leivän ohje löytyy juurikin tuon otsikon nimellä. Tämä leipä on nimensä mukaan vaatimattomasti fantastista ja tuo esiin jokaisessa meissä sen pienen leipuri hiivan. Sanoisin, että tämän kanssa on vaikea epäonnistua ellei sitten polta leipiä uuniin. Mielettömän hyvää vastaleivottuna, rapea kuori ja pehmeää sisältä. Vastaleivotun leivän tuoksu tekee mut niin äärettömän onnelliseksi. Tässähän on jo oikein hyvät ainekset lauantai päivään. Mutta nyt reseptiin niin kerkiätte leipoa vielä vaikka iltateelle ihanaa tuoretta leipää.
Fantastinen leipä

5 dl kädenlämpöistä vettä
1 dl maitoa
25 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
12 1/2 vehnäjauhoja 
(tai 1 1/2 dl grahamjauhoja ja 11 dl vehnäjauhoja)
+ jauhoja leipomiseen

+ Mittaa vesi ja maito. Murenna hiiva kulhoon ja lisää suola sekä hunaja. Kaada joukkoon vähän "vesimaitoa". Sekoita puuhaarukalla, kaada loppu vesimaito ja sekoita joukkoon jauhot.
+ Vaivaa löysäksi taikinaksi. Ripottele noin 2 ruokalusikallista vehnäjauhoja taikinan päälle ja peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta 1- 1 1/2 tuntia.
+ Kuumenna uuni 240 asteeseen (220 kiertoilma) Laita kahdelle pellille leivinpaperia.
+ Ripottele 1/2-1 dl vehnäuhoja pöydälle ja kumoa taikina varovasti jauhojen päälle. Älä vaivaa. Hiivakuplat saavat jäädä taikinaan.
+ Ripottele vielä vähän jauhoja taikinan päälle. Taputtele sitten taikinaa vähän kädellä. 
+ Leikkaa nopeasti taikina 6-7 suikaleeksi ja suikaleet sitten 2-3 osaan. Ei haittaa, jos palat eivät ole samanmuotoisia, kunhan ne ovat suunilleen samankokoisia. Nostele palat pellille. 
+ Paista sämpylät heti. Paistoaika noin 15-20 minuuttia uunista riippuen. 
Tuoksuvaa lauantaita!
Heidi

12 kommenttia:

  1. Minulla on samainen kirja keittiöni aarteena. Siitä löytää mitä vaan: paras ratatouille-ohje ja mm. Paratiisin kalakeitto, joka on ihanaa!
    Tämän leivän tunnistin kyllä, mutta en ole vielä leiponut. Nyt on kyllä pakko kokeilla heti, kun tulee vieraita seuraavan kerran:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Virpi :) Tämä kirja on ollut monen tilanteen pelastaja ja aina siitä löytyy uusia reseptejä kokeiltavaksi. Tämä leipäresepti oli jäänyt kokeilematta lähinnä nimensä takia. Fantastinen leipä loi mussa hiukan epäluuloja, mutta olihan se aika fantastista ;D)

      Poista
  2. Näyttääkin jo siltä, että melkein tuoksun tuntee nenässään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mustakissa, olisikin ihanaa kun kuvia voisi välittää tuoksun kera :)

      Poista
  3. Ai ai, nyt se taisi löytyä, se ohje nimittäin. Kiitos Herkullisesta reseptistä ja ihanista kuvista :-)) Mukavaa viikonloppua!
    XX

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Päivi, toivottavasti löytyi oikeanlainen ohje :) Iloista alkanutta viikkoa sinulle!

      Poista
  4. Näyttääpä hyvältä! Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Marita L :) Kiva jos ohje menee kokeiluun :) Mukavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  5. Fantastista leipää tosiaan! Kirja löytyy myös minun hyllystäni ja monen monta reseptiä on sieltä tullut testattua. Tätä tänään eka kertaa ja hyvää oli!

    VastaaPoista
  6. Todella hyviä ja helppo resepti. Näistä tuli meidän perheen ja tämän äidin lemppareita samantien. Ja nämä ovat oikeasti hyviä vielä seuraavanakin päivänä sekä pakastuksenkin jälkeen. Namskis ��

    VastaaPoista

Ilahdun jättämästäsi kommentista ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails