torstai 31. tammikuuta 2013

Viikon resepti | Sitruunakakku

Liekö keski-ikä salakavalasti koputtelee oven takana kun kuivakakkujen leipominen taas kiinnostaa. Tai tässä tässä tapauksessa kosteahkon kuivakakkun. Ei mikään tyrmäävä kaunokainen, mutta sitruunaisuudellaan tämä kyllä hurmasi minut. Tosin mitä sitruunoihin tulee, olen kyllä helppo. Pelkkä kirpeä keltainen väri tekee minut onnelliseksi ja halkaistua sitruunaa tuoksutellessa olen vielä onnellisempi. Ja kun vasta paistetun kakun päälle valellaan kirpeän makeaa sitruunasiirappia, niin asia on sillä sitruuna, peli on menetetty :) Tämän sitruunakakun ohje löytyi The Hummingbird Bakeryn Leivonnaisia herkkusuille - kirjasta, jossa oli monta muutakin toteutus kelpoista reseptiä. Tästä linkistä pääset tustumaan paremmin The Hummingbird Bakery:n. 
 


Sitruunakakku
 
320g (3,8dl) sokeria
3 kananmunaa
2 luomu sitruunan raastettu kuori
350g (5,4dl) vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2,5 dl täysmaitoa
0,5 tl vanilja-aromia
(itse laitoin 2 tl vaniljasokeria)
200 g suolatonta voita sulatettuna
 
Kuumenna uuni 170- asteiseksi.
Mittaa sokeri, munat, ja sitruunankuori monitoimikoneeseen (tai käytä sähkövatkainta) ja vatkaa tasaiseksi.
Siivilöi erilliseen kulhoon jauhot, leivinjauhe ja suola. Yhdistä toisessa kulhossa keskenään maito ja vanilja-aromi (tai lisää vaniljasokeri jauhoseokseen). Lisää kolmasosa jauhoseoksesta munavaahtoon ja vatkaa hyvin. Vatkaa sitten joukkoon kolmannes maidosta. Toista kaksi kertaa, niin että kaikki on lisätty. Käännä koneen tehoa suuremmalle ja vatkaa, kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa.
Säädä teho pienelle, kaada joukkoon voisula ja ja vatkaa ainekset sekaisin.
Kaada taikina vuokaan ja paista noin 1 tunti 15 minuuttia tai kunnes se on kullanruskea ja tuntuu koetettaessa kimmoisalta.

 
 
 
Sitruunasiirappi
 
The Hummingbird Bakeryn ohje:
 
1 sitruunan vastapuristettu mehu ja kuori
50g (0,6dl) sokeria
1 dl vettä
 
ja oma ohje:
 
3 dl vastapuristettua sitruunamehua
3 dl sokeria
 
Sillä aikaa kun kakku on uunissa, mittaa kattilaan sitruunan mehu, kuori ja sokeri ja 1 dl vettä ja kuumenna alhaisella lämmöllä kiehuvaksi. Lisää lämpöä ja keitä seosta, kunnes nesteen määrä on vajennut puoleen tai se muistuttaa koostumukseltaan siirappia.
Kun otat kakun uunista, nosta kakkuvuoka ritilälle tiskialtaan päälle ja valele kakun pinta kauttaaltaan siirapilla. Ylimääräinen siirappi valuu reunojen yli altaaseen. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ja siirrä se sitten jäähdytysritilän päälle jäähtymään. 
 


Meillä kakku tehtiin irtopohjavuokaan jonka halkaisija 16 cm plus 12 kappaletta muffinseja. Aika riittoisa taikina. Ja jos kotoa ei löydy jäähdytysritilää niin uunissa oleva ritilä toimittaa oikein hyvin samaa virkaa.  Sitruunasiirappiakin keitettiin samantein hiukan reippaampi satsi. Saadaan sitten lettujen ja mustikoiden lisäksi vaahterasiirapin tilalle hiukan pirtsakkampi  siirappi. Siirappi  kannattaa nostaa jääkaapista pöydälle noin puolituntia ennen käyttöä niin on hiukan juoksevampaa.
 
Sitten asiasta ihan seitsämänteen, oletteko huomanneet näitä outoja linkkejä jotka vie kaikenmaailman pelisivuille ja deittisivuille??? Jotka tuntuu ilmestyvän teksteihin kuin tyhjästä.  Itseäni ottaa ainakin rehellisesti pataan, että useita blogeja käytetään tällä hetkellä täysin luvatta. Esimerkiksi Primeslot.com ja Maxbounty.com (jonka oma kotikone luokittelee vaaralliseksi, pöpöjä?) ja mitä kaikkia niitä nyt tuolla pyöriikään. Olisikohan nyt jollain tiedossa jokin keino millä näistä voisi päästä eroon? Tästä tiedosta olisin nyt ehkä vieläkin onnellisempi kuin sitruunoista ;)

 
Kakkukahvit odottaa, ihanaa torstaita kaikille!
Heidi

15 kommenttia:

  1. olen huomannut ja kuvittelin että mun koneessa on joku virus kun muut ei olleet huomannu mut näkojään sinäkin näet, jee en ole hullu. Ja mitä noihin kuivakakkuihin tulee, ei se kerro keski-ikäisyydestä vaan se on nyt tulevan vuoden trendi:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Jessika :) Kuule, ihan sama täällä :) Ja mikä helpotus, että kuivakakuista on tulossa trendi :D Mä jo ihan säikähdin!!

      Poista
  2. Osa noista linkeistä tulee mukana, kun bloggarit lisäävät blogialustaansa erilaisia add-oneja (laskureita, kelloja, muita höpöjä lisäkkeitä). Niinkuin sitä sanotaan "ei ole ilmaisia lounaita", niin useimmiten nuo "ilmaiset" lisäkkeet tuovat mukanaan tuota roskaa. Eli ne sivustot jotka tuottavat noita add-oneja tekevät sen bizneksensä näillä epäilyttävillä linkkihässäköillä.

    Ihanan näköinen kakku ja minut hurmaisi myös sitruunainen maku. Sitruuna tee ja sitruuna teessä ovat muutenkin jo suosikkejani, joten sitruuna myös kakkupalassa olisi ihan kohdillaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äh, Anne siis Koti kolmelle blogista :) Google-tilien yhteentörmäys sattui juuri tässä omassa pienessä virtuaalimaailmassani, kun työposti on samaanaikaan auki (enhän toki työaikana blogeja lue :)

      Poista
    2. Moikka Anne :) Kiitos tästä infosta. Laskurin lisäilin tohon reunaan netistä vuonna 2009 mutta nyt vasta on alkanut tulla noita ihme linkkejä. Ilmeisesti sama pätee näihin bloggerin tarjoamiin "lisukkeisiin"?? No, laskurin heivasin tosta mäkeen, vaikka ei sillä taida vaikutusta ollakkaan :D
      Sitruuna on ihana asia :D Oikea arjen piristys!
      Mitä, mitä? Nyt en yhtään ymmärrä mistä puhut!!!
      Nimimerkillä "Piirustukset odottaa pöydällä ;)"

      Poista
  3. Herkullisen näköinen kakku ja siirappi, todella mielenkiintoiset. Ihan vesi herahti kielelle, sopivat hyvin myös tähän kevään odotteluun. Blogissani olisi sinulle pieni haaste. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Maikku :) Sitruuna saa mulla aina veden kielelle :D Oikein paljon kiitoksia tunnustuksesta, olen siitä oikein otettu :)

      Poista
  4. Oi miltei haistan tuon kaiken sitruunan tuoksun! Parempaa tuoksua ei varmasti maailma päällään kanna:)
    Tämä on pakko kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MOikka Mustakissa :) Mä tykkään kanssa sitruunasta tosi paljon. Arvaat varmaan, että kaikenlaisia sitruunaisia juttuja tulee testailtua :) Sitruunasiirappi muuten kävi muffinssienkin kostuttamiseen ;)

      Poista
  5. Sitruunakakut ovat kyllä ihania!

    Liittyvätkö keski- ikä ja kuivakakut jotenkin toisiinsa muka, heh!

    Ihmettelee täällä eräs "keski- ikäinen"...;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Päivi Marianne :)Juu, niin on! Vähän pahaa pelkäsin, mutta onneksi Jessika pelasti tilanteen kertomalla, että kuivakakut on tulevan vuoden trendi :D

      Poista
  6. Sitruunapastaa, sitruunakanaa, sitruunalimonadia.. mä en ole helppo, olen varma :D

    Noista linkeistä en kyllä yhtään osaa sanoa, tai siis minulla ei näy. Toivottavasti pääsit eroon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka La Petite Princesse :) Ehkä tuo helppo on myös hiukan lievä ilmaisu munkin kohdalla :D Sitruunakanaa, ehdottomasti taas ruokalistalle, nam!
      Toivon kanssa, että pääsisin linkeistä jollain tavalla eroon, saas nähdä kuinka käy :)

      Poista
  7. Aah, minä rakastan sitruunakakkua! Minulla on jo yksi lemppariresepti, mutta otan kyllä tämänkin talteen. Kiitos siitä.
    Mukavaa viikonvaihdetta!

    VastaaPoista
  8. Mä himoitsin kuivakakkua jo kuukausia sitten... Edelläkävijä?!;)...

    VastaaPoista

Ilahdun jättämästäsi kommentista ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails