torstai 31. tammikuuta 2013

Viikon resepti | Sitruunakakku

Liekö keski-ikä salakavalasti koputtelee oven takana kun kuivakakkujen leipominen taas kiinnostaa. Tai tässä tässä tapauksessa kosteahkon kuivakakkun. Ei mikään tyrmäävä kaunokainen, mutta sitruunaisuudellaan tämä kyllä hurmasi minut. Tosin mitä sitruunoihin tulee, olen kyllä helppo. Pelkkä kirpeä keltainen väri tekee minut onnelliseksi ja halkaistua sitruunaa tuoksutellessa olen vielä onnellisempi. Ja kun vasta paistetun kakun päälle valellaan kirpeän makeaa sitruunasiirappia, niin asia on sillä sitruuna, peli on menetetty :) Tämän sitruunakakun ohje löytyi The Hummingbird Bakeryn Leivonnaisia herkkusuille - kirjasta, jossa oli monta muutakin toteutus kelpoista reseptiä. Tästä linkistä pääset tustumaan paremmin The Hummingbird Bakery:n. 
 


Sitruunakakku
 
320g (3,8dl) sokeria
3 kananmunaa
2 luomu sitruunan raastettu kuori
350g (5,4dl) vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2,5 dl täysmaitoa
0,5 tl vanilja-aromia
(itse laitoin 2 tl vaniljasokeria)
200 g suolatonta voita sulatettuna
 
Kuumenna uuni 170- asteiseksi.
Mittaa sokeri, munat, ja sitruunankuori monitoimikoneeseen (tai käytä sähkövatkainta) ja vatkaa tasaiseksi.
Siivilöi erilliseen kulhoon jauhot, leivinjauhe ja suola. Yhdistä toisessa kulhossa keskenään maito ja vanilja-aromi (tai lisää vaniljasokeri jauhoseokseen). Lisää kolmasosa jauhoseoksesta munavaahtoon ja vatkaa hyvin. Vatkaa sitten joukkoon kolmannes maidosta. Toista kaksi kertaa, niin että kaikki on lisätty. Käännä koneen tehoa suuremmalle ja vatkaa, kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa.
Säädä teho pienelle, kaada joukkoon voisula ja ja vatkaa ainekset sekaisin.
Kaada taikina vuokaan ja paista noin 1 tunti 15 minuuttia tai kunnes se on kullanruskea ja tuntuu koetettaessa kimmoisalta.

 
 
 
Sitruunasiirappi
 
The Hummingbird Bakeryn ohje:
 
1 sitruunan vastapuristettu mehu ja kuori
50g (0,6dl) sokeria
1 dl vettä
 
ja oma ohje:
 
3 dl vastapuristettua sitruunamehua
3 dl sokeria
 
Sillä aikaa kun kakku on uunissa, mittaa kattilaan sitruunan mehu, kuori ja sokeri ja 1 dl vettä ja kuumenna alhaisella lämmöllä kiehuvaksi. Lisää lämpöä ja keitä seosta, kunnes nesteen määrä on vajennut puoleen tai se muistuttaa koostumukseltaan siirappia.
Kun otat kakun uunista, nosta kakkuvuoka ritilälle tiskialtaan päälle ja valele kakun pinta kauttaaltaan siirapilla. Ylimääräinen siirappi valuu reunojen yli altaaseen. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ja siirrä se sitten jäähdytysritilän päälle jäähtymään. 
 


Meillä kakku tehtiin irtopohjavuokaan jonka halkaisija 16 cm plus 12 kappaletta muffinseja. Aika riittoisa taikina. Ja jos kotoa ei löydy jäähdytysritilää niin uunissa oleva ritilä toimittaa oikein hyvin samaa virkaa.  Sitruunasiirappiakin keitettiin samantein hiukan reippaampi satsi. Saadaan sitten lettujen ja mustikoiden lisäksi vaahterasiirapin tilalle hiukan pirtsakkampi  siirappi. Siirappi  kannattaa nostaa jääkaapista pöydälle noin puolituntia ennen käyttöä niin on hiukan juoksevampaa.
 
Sitten asiasta ihan seitsämänteen, oletteko huomanneet näitä outoja linkkejä jotka vie kaikenmaailman pelisivuille ja deittisivuille??? Jotka tuntuu ilmestyvän teksteihin kuin tyhjästä.  Itseäni ottaa ainakin rehellisesti pataan, että useita blogeja käytetään tällä hetkellä täysin luvatta. Esimerkiksi Primeslot.com ja Maxbounty.com (jonka oma kotikone luokittelee vaaralliseksi, pöpöjä?) ja mitä kaikkia niitä nyt tuolla pyöriikään. Olisikohan nyt jollain tiedossa jokin keino millä näistä voisi päästä eroon? Tästä tiedosta olisin nyt ehkä vieläkin onnellisempi kuin sitruunoista ;)

 
Kakkukahvit odottaa, ihanaa torstaita kaikille!
Heidi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails