Tämä on yksi lempi leivistäni. Useimmiten tätä tulee leivottua jouluksi ja juhannukseksi, mutta maistuu myös muulloin. Ehkä ihan parasta graavatun kalan kanssa. Helppo, sekoitetaan aineet, kohotetaan ja paistetaan. Aikaa menee nostatukseen ja paistamiseen noin kolme tuntia, aineiden sekoittamiseen kymmenen minuuttia. Pitkä odotus palkitaan ja tästä määrästä saat kerralla kolme leipää.
Mallaslimppu
1 l piimää
1 1/2 palaa hiivaa
3 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäleseitä
3 dl grahamjauhoja
7 dl vehnäjauhoja
(tällä kertaa laitoin 2 dl spelttihiutaleita
ja 5 dl vehnäjauhoja)
3 dl siirappia
1 1/2 suolaa
3 dl kaljamaltaita
Lämmitä piimä käden lämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva, sekoita.
Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi massaksi.
Voitele kolme leipävuokaa.
Jaa taikina tasaisesti vuokiin ja nostata liinan alla 1 1/2 h. Voitele voisulalla tai öljyllä. Paista 170 asteessa uunin alatasolla 1h 15 min - 1 1/2 h.
Tumma rapea kuori ja mehevä sisus. Ensimmäiset palat syödään lämpimänä, voin kanssa.
Tuoksuvaa ja maistuvaa viikonloppua sinulle.
♥
Heidi