keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Naisten ääni

Lehti,Naisten ääni vuodelta 1920 tarttui mukaani kirpparilta ja herätti paljon ajatuksia. Poliitisesti sitoutumaton suomalainen naisliitto ry on perustettu vuonna 1907. Vuotta aikaisemmin me arvon ladyt saimme äänioikeuden kolmantena maailmassa ja ensimmäisenä Euroopassa. Ei ollenkaan huono saavutus.
Naisliiton teeseinä oli silloin tasa-arvon edistäminen, naisten vaikuttamisen tukeminen yhteiskunnassa, toimimaan hyvinvoinnin lisäämiseksi sekä kannustamaan naisten henkistä kasvua ja itsensä toteuttamista.


Hyvin näissä tavoitteissa on mielestäni onnistuttu. Mutta mielessä kalvaa silti ajatus siitä kuinka tasa-arvoisesti esimerkiksi kohdellaan kotiäitiä (joka useimmiten on myös nainen) siinä vaiheessa kun eläke-euroja laitetaan riviin.


Valinta on toki vapaaehtoinen. Vai onko sittenkään??? Mies ansaitsee useimmiten perheessä enemmän ja näin (lähes aina) valikoituu perheen työssä käyväksi osapuoleksi.....


Tätähän voisi vatkata vaikka maailman tappiin.
Varsinkin kun piilevä feministi nostelee päätään. Mitä mieltä sinä olet tasa-arvosta ja siitä kuinka hyvin nainen saa nyky-yhteiskunnassa äänensä kuuluville?


Löytyi sieltä kirppikseltä pari muutakin kivaa juttua :)
Ei ehkä niin ajatuksia herättäviä, mutta hyvin toimiva juustohöylä, iso pala kangasta ja kaunis puristelasinen lautanen.

Terkuin Heidi

10 kommenttia:

 1. Hyvä kysymys. (Ja hieno lehti :)) Juuri eilen luin jostain, että hoitovapaalla naiselle kertyy eläkettä saman verran kuin jos tienaisi 664 euroa kuukaudessa. Kuka nykypäivänä tienaa niin vähän kokopäivätöistä? Ei kai se ylitä minimipalkkaakaan? No joo, moni asia on paremmin, mutta taloudellisesta tasa-arvosta ei vielä minusta voi puhua.

  VastaaPoista
 2. Samoilla linjoilla tasa-arvosta täälläkin. Toki on paljon, josta olla kiitollinen ja paljon sellaista, mikä muualla vasta on haaveen tasolla, mutta totuus on tuo äitiysasia. Luontoa kun ei voi mennä muuttamaan niin, että mies kantaisi lapsen ja synnyttäisi, olisi naistem äänellä kyllä vieläkin tehtävää. Monta porsaanreikää on yhä tässäkin miestenmaailmassa!

  Kauniita löytöjä olet tehnyt!

  VastaaPoista
 3. Mun mielestä tasa-arvossa on huomioitava biologian vaikutus. Kun nainen odottaa ja synnyttää niin näyttää edelleen olevan aika monille itsestään selvää, että se kaikki jatkokin on naisen tehtävä. Sitä pitäis voida jakaa tasaisesti molempien vanhempien välillä. Ihan jo lastenkin takia. Mun mielestä tasa-arvoa on se, että molemmilla on samat säännöt ja oikeudet. Niin kotona kuin töissäkin. Ja Suomessa ei ainakaan tällainen tasa-arvo vielä toteudu. Omakohtaista kokemusta on molemmista. Niin, ja kun tästä asiasta alkaa puhe, niin minussa nostaa päätään iso naisasianainen:)))

  VastaaPoista
 4. Voi, minä haluun tuon juustohöylän se on sitä meidän huvilan sorsakoski sarjaa :-)

  VastaaPoista
 5. Olin kotiäitinä jotain kymmenisen vuotta ennen sitä aikaa kun siitä sai eläkettä.. tällä hetkellä olen 38v ja eläkekertymäni taisi olla noin 70€/kk, että sillähän sitä sitten elellään leveästi aikanaan... vaikka miten tässä ahkeroisin, en suuriin eläkesummmiin tule pääsemään. Toisaalta, mieheni on ollut työelämässä 15-vuotiaasta asti ja eläke alkoi kertyä vasta 23-vuotiaana.. eli koko tämä eläkesysteemi on aika syvältä.

  En myöskään ymmärrä, miten samassa työssä samalla koulutuksella oleva mies voi saada parempaa palkkaa kuin nainen. Ei vaan todellakaan mene mun tajuntaan... Meillä on kaupalla yksi mies, (nuori mies, jotain 25v, koulutukseltaan datanomi) olis mielenkiintoista tietää saako hän jotenkin parempaa palkkaa verrattuna esim siellä kauan olleisiin naisiin (joilla ei vastaavaa koulutusta mutta vuosikymenten kokemus). Työt siis aivan samat kaikilla...

  VastaaPoista
 6. En osaa sanoa mitään tuohon kotiäiti-asiaan, kun en äiti ole, mutta kyllä meillä töissä ainakin huomaa, että on nainen. Yksi ainut nainen on pomona ja sekin on toimitusjohtajan naapuri, ja he ovat tunteneet lapsesta asti. Jos nainen yrittää jostain asiasta sanoa, todetaan vaan että "onko sulla menkat kun on noin huono päivä".. Kaikki "paskahommat" työnnetään osastolle, missä on ainoastaan naisia..

  Meillä oli ennemmin pomona nainen (joka hiillostettiin ulos), oli ollut 10v talossa. Sai pienempää palkkaa kun muilla osastoilla miehet, jotka eivät olleet minkäänlaisia pomoja ja olivat olleet paljon vähemmän aikaa töissä.. Se on sitä tasa-arvoa.

  VastaaPoista
 7. Tasa-arvo on onneksi jo jossain onnistuttu saamaan aika kohdilleen mutta paljon on vielä tehtävää ja mietittävää...
  kauniita kuvia, mielenkiintoinen blogi :)
  Minulla on sinulle NAINEN tunnustus blogissani, käypä nappaamassa!
  Mukavaa viikonlopun odotusta

  VastaaPoista
 8. Hei kaikille, ja SUURET kiitokset jakamistanne ajatuksista. Tuo lehti kyllä nostatti minussa sellaisen ajatusten pyörremyrskyn, ettei ole meinannut vieläkään laantua :))

  Vekarus - Painetaampa mieleen jos vaikka sattuisin törmäämään uuteen sorsakoskeen :)

  Riitta - Suuren suuri kiitos ihanasta tunnustuksesta :)

  VastaaPoista
 9. Tasa-arvo ei toteudu kyllä kaikilla aloilla. Erityisesti olen miettinyt työnantajien tyyliä olla palkkaamatta "synnytysiässä"olevia naisia. Valtion pitäisi avustaa yrityksiä tässä asiassa. Myös naisyrittäjiä pitäisi tukea enemmän.

  Tunnustus löytyy sinulle myös minun blogista=)

  VastaaPoista
 10. I was wondering if you ever thought of changing the page
  layout of your website? Its very well written; I
  love what youve got to say. But maybe you could a little
  more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having one or two images.
  Maybe you could space it out better?
  Also visit my homepage : usa online casino

  VastaaPoista

Ilahdun jättämästäsi kommentista ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails