Jostain syystä minusta on hauskaa leipoa leivonnaisia joilla on tarina.
Ihan niin kuin tälläkin klassikolla. Tämä herkku on syntynyt Tatin-hotellin
keittiössä vahingossa vuonna 1898. Vähän pidempi tarina löytyy uusimmasta ET-lehdessä
josta äitini nappasi minulle reseptin.
Omenatorttu Tatin
6-8 palaa
TAIKINA
2 dl erikoisvehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 rkl sokeria
75 g voita
1 keltainen
2 rkl kylmää vettä
TÄYTE
n.850g hapokkaita omenia
50g voita
1dl sokeria
NYPI yhdistetyt kuivat aineet ja voi murumaiseksi seokseksi, lisää keltuainen ja vesi.
Anna taikinan levätä jääkaapissa n. tunti.
KUORI omenat ja pilko ne suurehkoiksi lohkoiksi. Pane omenalohkot, voi ja sokeri paksupohjaiselle pannulle. Anna kiehua hiljalleen, kunnes sokeri-voiseos muuttuu toffeenruskeaksi, 30-45 minuuttia. Sekoittele usein varovasti. Kumoa omenaseos lopuksi leivinpaperilla pohjustettuun, halkaisijaltaan n.22 senttiseen irtopohjavuokaan.
OTA taikina jääkapista ja kauli se jauhotetulla tai silikonialustalla vähän vuokaa isommaksi levyksi. Nosta taikinalevy kaulimen avulla vieressä olevan omenatorttuvuoan päälle. Työnnä varovasti taikinaa omenatäytteen reunoille.
NOSTA vuoka ritilälle 200-asteisen uunin keskiosaan. Paista n.30 minuuttia tai kunnes taikina on kauniisti ruskistunut.
KUMOA valmis torttu heti. Pane tarjoilulautanen vuoan päälle ja käännä nopeasti ympäri. Käytä hyviä patakintaita, ettet polta itseäsi. Jos pohjapaperi on tarttunut kakkuun, irroita se varovasti.
TARJOA tortun kanssa esim. vaniljajäätelöä tai vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa.
....................................
Helppoa, hyvää ja yksinkertaista :)