torstai 18. toukokuuta 2017

Grillikesä on täällä!

Oh onnea ja autuutta, vihdoinkin voi kaivaa grillin autotallin uumenista. Vaikka sanonta kuuluu, että aina on hyvä sää grillata niin rännän roiskeessa kulkee kyllä mun raja. Nautiskelijana kaipaan aurinkoa, lämpöä, pehmeän nurmikon tai kuumat terassilaudat jalkojen alle. Burgerit grillillä kuuluu kesän vakioihin ja aina on kiva keksiä niihinkin vaihtelua. Tällä kertaa klassikko burgerin rinnalle nostetaan vegeversio eli aasialainen linssiburgeri johon chili ja lime antaa kivaa kirpakkuutta. Ei muuta kuin parilat kuumiksi ja kokkailemaan. 
Aasialainen linssiburgeri

4 vehnäsämpylää

Burgeripihvit

300g punaisia linssejä
1 rkl öljyä
1 sipuli hienoksi silputtuna
3 valkosipulin kynttä murskattuna (tai maun mukaan)
1-2 munaa
1 tl raastettua inkivääriä
1 tl juustokuminaa
suolaa
rouhittua pippuria
2 annosta kypsää kuskusta (valmista pakkauksen ohjeen mukaan)
Väliin

Jääsalaattia
kevätsipulia
1  punainen chili
5 rkl limen mehua
5 rkl soijakastiketta
kurkkua
korianterinlehtiä

1.Keitä linssit pakkauksen ohjeiden mukaan, valuta hyvin ja jäähtyä. Kuumenna öljy pannussa, kuullota siinä siinä sipulisilppu sekä valkosipuli pehmeäksi. Kaada sipulit, 1 kananmuna ja mausteet linssien sekaan. Lisää kuskusta pienin annoksin linssiseokseen kunnes taikina on sopivan kiinteää. Mausta vielä halutessasi.

2. Muodosta kostutetuilla käsillä taikinasta 4 burgeripihviä ja grillaa niitä varoen molemmilta puolilta 4-5 minuuttia. Puolita burgerisämpylät ja paahda leikkupinta lyhyesti grillissä.

3. Valmistele lisukkeet. Pese salaatti ja leikkaa suikaleiksi. puhdista ja pese kevätsipuli ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Poista chilistä siemenet, huuhtele ja  silppua pieneksi. Sekoita limetin mehu sekä soijakastike keskenään. Sekoita mehuseos salaatinsuikaleiden, kevätsipulin ja chilisilpun kanssa. Kuori ja viipaloi kurkku. 

4. Lado alemmalle sämpylänpuolikkaalle kurkkuviipaleita, salaattiseosta, korianterinlehtiä ja burgeripihvi. Pihvin päälle taas kurkkuviipaleet, salaattiseosta ja korianterinlehtiä. Valuta päälle hieman lime-soijaseosta. Peitä ylemmällä sämpylänpuolikkaalla.
Vehnäsämpylät

10-12 sämpylää

Ainekset

n. 2 dl maitoa
50 g voita
500g (n. 8 1/2 dl) vehnäjauhoja
1 hiiva
1 muna
ripaus sokeria
1 keltuainen
seesaminsiemeniä pinnalle

1. Lämmitä maito ja voi pienessä kattilassa, mutta älä päästä kiehumaan. Kaada jauhot kulhoon ja paina keskelle kuoppa. Murenna kuoppaan hiiva.

2. Kaada lämmin maito-voiseos hiivan päälle pienin annoksin ja työstä vatkaimen keskiteholla juuritaikinaksi. Peitä kulho puhtaalla liinalla, anna taikinan nousta lämpissä paikassa noin 10 minuuttia.

3. Lisää muna, suola sekä sokeri juuritaikinaan. Vaivaa taikinaa, kunnes se kuplii ja irtoaa kulhon reunoista. Peitä jälleen liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa 25 minuuttia.

4. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vaivaa taikinaa jauhotetuin käsin voimakkaasti ja jaa sitten 12 osaan. Pyöritä sämpylöiksi ja anna kohota pellillä liinalla peitettynä. 

5. Ennen voitelua paina sämpylöitä hieman litteämmäksi. Voitele sämpylät vatkatulla keltuaisella ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.

Sämpylät tarjotaan tuoreina.
Klassikko burgeri

4 vehnäsämpylää

Burgeripihvit

600 g naudan jauhelihaa
suolaa 
vastarouhittua pippuria
1 kuiva sämpylä
n. 1 1/4 dl maitoa
1 sipuli pieneksi silputtuna
2 munaa
ripaus chilijauhetta
timjamia
rosmariinia

Väliin

Salaatinlehtiä
maustekurkkua
tomaattia
cheddarjuustoa
ketchuppia
majoneesia

1. Leikkaa sämpylä kuutioiksi ja pehmennä kuutioita 10 minuuttia maidossa, purista sitten neste irti. Kaada kaikki burgeripihvin valmistusainekset kulhoon lukuunottamatta mausteita. Sekoita hyvin. Mausta massa lopuksi.

2. Muodosta öljytyillä käsillä burgeritaikinasta 4 pihviä ja grillaa  molemmilta puolilta 3-4 minuuttia. Puolita vehnäsämpylät ja paahda leikkuupinnat grillissä lyhyesti.

3. Valmistele lisukkeet huuhtelemalla salaatinlehdet huolellisesti. Leikkaa kurkut ohuiksi viipaleiksi. Huuhtele tomaatit, poista kannat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi

4. Kokoa burgerit mieleiseksi kokonaisuudeksi.
Burgerireseptit on toteutettu YHTEISTYÖSSÄ PENTIKIN kanssa ja sieltä heidän INSPIROIDU sivuiltaan aikaisemmin postailtujen reseptien lisäksi löytyy kivoja vinkkejä alku-, pää- ja jälkiruokiin. Ja kesän juhliin kannattaa napata kauniit kattausideat suoraan täältä
Nyt pakkaushommiin ja huomenna aikaisin aamulla nenä kohti Tukholmaa, tavataan instan puolella.

Iloa, aurinkoa ja lämpöä loppu viikkoon.

Heidi  

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails