torstai 4. helmikuuta 2016

Runebergin torttu - Raakana kiitos

Hei ja heleää helmikuuta. Täällä on ainakin tänään ollut kaunis, kirkas talvinen päivä. Tammikuun loppu hujahti suorastaan eläimellisissä merkeissä. Ystävän kanssa on painettu ompelukoneen ja saumurin kaasujalkaa  kilvan useamman tuhannen lankametrin verran. On surruteltu seeprapipoja, antiloopille paitaa ja sarvia, sarvikuonoja, elefantteja ja sprayaltu seeprahaalareita. Tässä kohtaa myös suuret kiitokset ansaitsee kaikki (niin lapset kuin aikuiset)  juhlien valmisteluun osallistuneille. Huomenna nousee Kiilan koulun 110-vuotis juhlassa lavalle toinen toistaan ihanampia lapsia ja luvassa on kyllä huikea esitys. 
Mutta nyt Ruuneperiin ja raakaan sellaiseen niin kuin otsikko lupaili. Eilen tipahti postilaatikkoon ehkä eniten ärsyttävä tyhjänpäiväinen paperipala, nimittäinen Postinen. Tällä kertaa satuin kuitenkin vilkaisemaan läpyskän sisäpuolellekin, normaalisti kun koko Postisen pino lentää suoriltaan paperinkeräykseen. Tämän raakatortun kohdalla tuli sellainen olo, että tätähän voisi oikeasti kokeilla. En juurikaan raakaleipomista harrasta ihan jo siitä syystä että yleensä raakakakut joita olen syönyt niin täyte on ollut hyvää ja pohja ihan kökeröä tai vastaavasti toisinpäin. Tästä reseptistä löytyi kuitenkin muutama taikasana. Taateli, manteli, pekaani ja piparkakku(mauste). Tässä kohtaa voin jo mainita, että lapset tykkäsi oikein paljon ja Mister M. taisi hiukan mietiskellä itsekseen, että tätäkö se elämäntaparemontti vaatii ;) Ei kylläkään, mutta tästä massasta muokkaa aika nopsaan kivoja energiapatukoita pitkiin päiviin kun lisävirtaa tarvitaan hiukan terveellisemällä tavalla.



Runebergin raakatortut

3 dl mantelijauhoja
3 dl pekaanipähkinöitä
2 dl kookossokeria
8 kpl tuoreita taateleita
1 tl piparkakkumaustetta
(hieman karvasmanteliuutetta tai -aromia)
1/4 tl vaniljaa
1/4 tl suolaa
1 rkl kookosöljyä sulatettuna

Liota pähkinöitä vedessä 1-2 tuntia. Kaada liotusvesi pois. Kuivaa ylimääräinen vesi pois pähkinöistä talouspaperilla. Poista kivet taateleista. Sekoita tehosekoittimessa kaikki muut paitsi kookosöljy, taikinan voi jättää rouheiseksi. Lisää sula kookosöljy sekaan valuttaen. Laita taikina muotteihin ja kuivata 50 asteessa tunti. Ota pois muoteista ja kuivaa taas tunti. Laita tortut jääkaappiin jäähtymään. 
Kuorrutuksessa oikaisinkin sitten aivan perinteiselle linjalle eli vadelmahillo purkista ja vaaleanpunainen kuorutus tomusokerista, mutta tässä loppuresepti vielä jos oma Postisesi on jo livahtanut sinne paperinkeräykseen.

Vadelmahillo

1 dl kotimaisia vadelmia
1 rkl nestemäistä makeuttajaa
(hunaja/agavesiirappi/kookosnektari)
2 rkl kookosöljyä, sulatettuna
Sekoita aineet keskenään.

Kuorrute

1 dl koookoshiutaleita
1 rkl lämmintä vettä 
2 rkl kookosöljyä sulatettuna

Sekoita tehosekoittimessa kookoshiutaleet soseeksi. Lisää sekaan vesi kookosöljy. Laita pursotinpussiin ja pursota rinkulat nopeasti torttujen päälle, jotta kuorrute ei ehdi kuivumaan. Lisää lopuksi vadelmahillo.
Todettakoon tähän loppuun, että kaikesta tortun kuivattamisesta huolimatta tämän kuvassa olevan tortun olemus ei kyllä vastaa postilaatikkoon tipahtaneessa paperinpalassa olevan tortun ulkonäköä. Tämä on kyllä edelleen kostea.... ja maukas.
Täältä löydät viimevuoden Runebergin tortut jotka käännettiin rullalle. 

Ihanaa perjantaita ja viikonloppua sinulle!
Heidi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails