torstai 5. helmikuuta 2015

Rullattu Runeberg


Runebergin torttu on varmaan yksi muunnelluimmista leivonnaisista. Yksi haluaa sen kosteana, toinen kuivempana, leivänmuruilla, piparinmuruilla, punssilla tai ilman. Ainoat aika pysyvät asiat taitaa olla vadelmahillo ja sokerikuorrute. Kahta en vaihda tyyppinen ratkaisu siis. Kausileivonnaiset rytmittää hauskasti kotileipurin vuotta. En missään nimessä haluaisi Runebergin torttuja jouluna tai vappumunkkia juhannuksena. Senpä takia olen myös tiputtanut tästä reseptistäni pois piparin murut jotka monissa resepteissä vilahtelee, liikaa joulua helmikuuhun. Toisaalta Fredrika on tämän leivonnaisen tehnyt mitä ilmeisimmin periaatteella man tar vad man har, elikkä käytetään sitä mitä kaapeista löytyy. Juuri se oikean kokoinen leivos on melko tuhti annos. Niinpä tässä muutamia päiviä sitten laskiais-wrapeista hiukan innostuneena ajattelin pyöräyttää Runebergin rullalle josta jokainen saisi leikata sen mieluisan kokoisen palan itselleen. Alkuun ounastelin, että tämä ei välttämättä sujuisi kuin Strömsössä. Loppujen lopuksi kaikki meni kuitenkin kohtalaisen mukavasti murenevasta taikinasta huolimatta.
 Vinkkinä vielä jos innostut tätä rullattua versiota kokeilemaan, älä jäähdytä levyä kokonaan. Ainoastaan sen verran, että pystyt sen kanssa työskentelemään. Jäähtyessään levy murenee entistäkin helpommin.  

Runebergin rulla

(1 rulla ja viisi muffinia)
2 dl fariinisokeria
2 dl tummaa ruokosokeria
300 g voita
4 munaa
1 tl kardemummaa
2 dl mantelijauhoja
1 dl kuorineen rouhittuja manteleita
2 dl vehnäjauhoja 
1 tl leivinjauhetta


Kostutus
omenamehua


Kuorrutus
1 dl tomusokeria
1 rkl sitruunamehua
vadelmahilloa

1. Vatkaa sokerit ja voi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja yhdistä taikinaan.

2. Levitä taikina tasaiseksi levyksi (ei kovin ohueksi) leivinpaperille. Paista uunissa 200 asteessa noin 10-15 minuuttia, 
kunnes levy on kypsä.

3. Laita toinen leivinpaperi pöydälle ja ripottele sen pinnalle mantelirouhetta ja käännä paistettu kakkulevy sen päälle. Irroita leivinpaperi varovasti. 

4. Kostuta omenamehulla kun levy on vielä  lämmin. Levitä ohut kerros vadelmahilloa. Kääri leivinpaperin avulla rullaksi kuten rullatorttu. Jos reunat tuntuu kovilta tai murenevilta niin leikkaa reunoista pienet viipaleet pois. Ne voi vaikka murustella täytteeksi (tai syödä ;)).

5. Laita rulla jääkaappiin jäähtymään ja lepäämään.

6. Sekoita tomusokeri ja sitruunanmehu yhteen tasaiseksi tahnaksi. Jos kuorrute tuntuu löysältä, lisää tomusokeria, jos taas kovalta, lisää sitruunanmehua. Laita tahna pursotinpussiin (tai pakastepussiin josta voit leikata kulman auki)ja pursota rullan päälle kaksi raitaa. Jätä raitojen välille haluamasi kokoinen väli ja täytä se vadelmahillolla. 
 Frederikalle kuuluu kiitos inspiraatiosta ja sinulle siellä ruudun toisella puolen toivotan oikein mukavaa torstai-iltaa.
Heidi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails