lauantai 24. tammikuuta 2015

Fantastinen leipä

Tämän aamuinen resepti löytyi Anna Bergenströmin kirjasta Joka kokin keittokirja. On muuten meillä niin käytetty opus että alkaa kirjan selkämys hajota käsiin. Jos omasta hyllystä löytyy tämä samainen kirja niin tämän leivän ohje löytyy juurikin tuon otsikon nimellä. Tämä leipä on nimensä mukaan vaatimattomasti fantastista ja tuo esiin jokaisessa meissä sen pienen leipuri hiivan. Sanoisin, että tämän kanssa on vaikea epäonnistua ellei sitten polta leipiä uuniin. Mielettömän hyvää vastaleivottuna, rapea kuori ja pehmeää sisältä. Vastaleivotun leivän tuoksu tekee mut niin äärettömän onnelliseksi. Tässähän on jo oikein hyvät ainekset lauantai päivään. Mutta nyt reseptiin niin kerkiätte leipoa vielä vaikka iltateelle ihanaa tuoretta leipää.
Fantastinen leipä

5 dl kädenlämpöistä vettä
1 dl maitoa
25 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
12 1/2 vehnäjauhoja 
(tai 1 1/2 dl grahamjauhoja ja 11 dl vehnäjauhoja)
+ jauhoja leipomiseen

+ Mittaa vesi ja maito. Murenna hiiva kulhoon ja lisää suola sekä hunaja. Kaada joukkoon vähän "vesimaitoa". Sekoita puuhaarukalla, kaada loppu vesimaito ja sekoita joukkoon jauhot.
+ Vaivaa löysäksi taikinaksi. Ripottele noin 2 ruokalusikallista vehnäjauhoja taikinan päälle ja peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta 1- 1 1/2 tuntia.
+ Kuumenna uuni 240 asteeseen (220 kiertoilma) Laita kahdelle pellille leivinpaperia.
+ Ripottele 1/2-1 dl vehnäuhoja pöydälle ja kumoa taikina varovasti jauhojen päälle. Älä vaivaa. Hiivakuplat saavat jäädä taikinaan.
+ Ripottele vielä vähän jauhoja taikinan päälle. Taputtele sitten taikinaa vähän kädellä. 
+ Leikkaa nopeasti taikina 6-7 suikaleeksi ja suikaleet sitten 2-3 osaan. Ei haittaa, jos palat eivät ole samanmuotoisia, kunhan ne ovat suunilleen samankokoisia. Nostele palat pellille. 
+ Paista sämpylät heti. Paistoaika noin 15-20 minuuttia uunista riippuen. 
Tuoksuvaa lauantaita!
Heidi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails