lauantai 28. tammikuuta 2017

Kakku Runebergille

Hiphei! Kohta ollaan jo helmikuussa ja on aika juhlistaa Runebergin päivää. Tänä vuonna Runebergin torttu tehtiin nakukakun muotoon. Viime vuonna  kokeiltiin raakaleivottuja Runebergejä (klik) ja edellisvuonna pyöräytettiin Runeberg rullalle (klik).  Lapset tykästyivät edellisvuoden raakaversioihin. Niissä kannatta tosin pitää  leivoskoko maltillisena, ovat ainakin omaan makuun melkoisen makeita. Itse olen taas tykästynyt näihin versioihin joista voi leikata itselleen sen sopivan ison tai pienen palan kahvin seuraksi. 
RUNEBERGIN KAKKU

200 g voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl mantelijauhoja
1 dl kandisokerikeksi muruja (tai piparkakkua)
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl kardemummaa
1,5 dl kuohukermaa

VADELMATUOREJUUSTO

2* 200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl vadelmahilloa 
vaniljasokeria maun mukaan

+ Sekoita hyvin keskenään.

KOSTUTUKSEEN

1dl kuumaa vettä
1/2 dl konjakkia (kiehauttamalla saat alkoholin pois)
2 rkl sokeria 



+ Voitele ja korppujauhota vuoka (tai kolme jos löytyy, halk.17,5 cm). Jos käytössäsi on irtopohjavuoka niin laita pohjalle ensin leivinpaperi.

  • + Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. 
  • Lisää huoneenlämpöinen muna samalla vatkaten.
  • + Yhdistä kuivat aineet. Sekoita ne taikinaan kerman kanssa vuorotellen.
  • + Jaa taikina kolmeen osaan ja paista kolme erillistä pohjaa.
  • + Paista uunin keskiosassa 175 asteessa n. 20 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä.
  • + Jäähdytä pohjat.
Pohjien jäähtyessä pese vuoka (vuoat), tarvitset sitä (niitä) vielä. Laita pohjalle uusi leivinpaperi ja reunoille reunakalvoa tai leivinpaperia niin että se tulee reunan yli noin 5 cm.

KOKOA KAKKU

+ Laita ensimmäinen pohja vuoan pohjalle. Kostuta, levitä kerros vadelmatuorejuustoa ja ohut kerros vadelmahilloa tuorejuuston päälle. 
+ Nosta uusi pohja edellisen kerroksen päälle, kostuta, levitä tuorejuustoa ja vadelmahilloa. 
+ Nosta päälle viimeinen pohja, kostuta ja kelmuta. Laita päälle sopivan kokoinen lautanen, leikkuulauta tai mikä vaan joka peittää kakun tasaisesti. Laita kevyt paino päälle ja anna olla jääkaapissa seuraavaan päivään.

SOKERIKUORRUTE

1 1/2 dl tomusokeria
punaista elintarvikeväriä
n. rkl vettä tai sitruunamehua 

Tee tomusokeri kuorrutteesta reunus kakkuun ja anna sen valua yli. Täytä keskelle jäävä ympyrä vadelmahillolla.

Well done, good work, HipHipHoorey ja loputtomasti taputuksia jos jaksoit tähän asti. Nyt on aika palalle kakkua ja kahville.

Täällä nautitaan varsin leudosta talvisäästä. Plussan puolella mennään, on märkää ja liukasta. Mutta tiedättekö mitä? Nämä vaaleanpunaiset, paksun usvan peittämät aamut saa mut niin hyvälle tuulelle. Kevättä kohti mennään kovaa vauhtia.

Rentouttavaa viikonloppua sinulle.
Heidi

2 kommenttia:

Ilahdun jättämästäsi kommentista ♥

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails